Τι είναι τα κονδυλώματα 

Τα κονδυλώματα είναι ίσως το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η αιτία είναι κάποιοι τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Εμφανίζονται ως μικρές προεξοχές στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό. Συνήθως μοιάζουν με μικροσκοπικό κουνουπίδι ή μικρά σπυράκια ή μικρές κρεατοελιές. Μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) και συνήθως μεγαλώνουν αρκετά δημιουργώντας μεγάλες και πολύ αντιαισθητικές βλάβες. Ως αποτέλεσμα προκαλούν έντονο στρες και κατάθλιψη στις ασθενείς.

Μια άλλη κατηγορία κονδυλωμάτων είναι αυτά που προσβάλλουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία οι γυναίκες συνήθως ονομάζουν «εσωτερικά» κονδυλώματα. Η διάγνωση εκεί θα γίνει με το τεστ Παπανικολάου.

Για να εμφανιστούν κονδυλώματα σε κάποιον που έχει μολυνθεί από τον HPV, πρέπει να υπάρχουν και κάποιες άλλες καταστάσεις  που να ευνοούν την ανάπτυξη τους, όπως αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (φυσική άμυνα του οργανισμού) κλπ. Από το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που θα μολυνθούν με τον HPV, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό θα εμφανίσει τελικά κονδυλώματα. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν φορείς χωρίς να το γνωρίζουν. Εμφανίζονται συχνότερα σε νεαρά άτομα, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 16 και 24 ετών, κυρίως σε γυναίκες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς προφυλάξεις. Αν εμφανιστούν κονδυλώματα, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ο ιός μπορεί να εμφανιστεί μετά από χρόνια ή να υποτροπιάσει στο ίδιο άτομο ακόμα και μετά από θεραπεία. Είναι επίσης πολύ πιθανό κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα.

Πρόληψη Κονδυλωμάτων

Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε είναι oi μονογαμικές σχέσεις και η χρήση του προφυλακτικού, που μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης κατά 70% περίπου. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί εμβόλιο που προστατεύει κατά 90% από τα κονδυλώματα (τύποι 6 και 11). Καλό είναι όμως να γίνει ο εμβολιασμός πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας και να συνεχιστεί η χρήση προφυλακτικού.

Θεραπεία Κονδυλωμάτων

Για τα κονδυλώματα υπάρχουν θεραπείες, που μπορούν να τα αφαιρέσουν και έτσι να απαλλαγεί η γυναίκα (ή ο άντρας) από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η θεραπεία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αν και  η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος των κονδυλωμάτων και από τη θέση τους, η καλύτερη θεραπεία για τα κονδυλώματα φαίνεται να είναι η καταστροφή με λέιζερ, που έχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.


ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.